maandag, mei 21, 2012

Hypotheken & het Lenteakkoord: het echte voordeel

In de analyses van en commentaren op de plannen rondom de hypotheekrenteaftrek die zijn opgenomen in het Lenteakkoord valt mij op dat ik nergens opmerkingen heb gelezen over wat mijns inziens het belangrijkste voordeel van de voorgestelde aanpassingen is:

een efficiëntere, flexibelere, vereenvoudigde structuur zonder verborgen kosten.

Allerlei ondoorzichtige constructies zoals de spaarhypotheek waarbij extra kosten vanuit de banken worden verborgen door het belastingvoordeel vanuit de overheid worden in één klap afgeschaft. De meeste mensen realiseren zich namelijk niet dat in de huidige situatie wanneer zij een spaarhypotheek afsluiten een groot deel van het belastingvoordeel niet ten goede komt aan hen maar aan de bank, bijv. in de vorm van premies van een overlijdensrisicoverzekering en in de rente-opslag ten opzichte van een annuïteitenhypotheek.

Bovendien is een annuïteitenhypotheek ook veel flexibeleren: als je rentevasteperiode afloopt en het rente-aanbod van je huidige geldgever je niet aanstaat, dan kun je eenvoudig overstappen naar een andere bank.

Ik ben ervan overtuigd dat dit met name een belangrijke stap is omdat het de wortel van de huidige economische crisis aanpakt: financiële producten die zodanig complex zijn geworden dat de klanten ze niet meer kunnen begrijpen en financiële instellingen dus in staat zijn om ongewenste risico's en onaanvaardbaar hoge kosten bij deze klanten neer te leggen.

Kortom: het is een goede beslissing, niet alleen voor de overheidsfinanciën, maar met name ook omdat deze  helpt om te komen tot een efficiënte en transparante markt van financiële producten, die ondersteunend is aan de reële economie in plaats van dat deze daarop parasiteert.

Geen opmerkingen:

Gerelateerde berichten