zondag, juli 10, 2011

Laat je electrische auto zelf electriciteit inkopen

Er is op het moment een hoop te doen over slimme electriciteitsmeters, maar eigenlijk zou het pas echt slim zijn om electriciteit op een slimme manier te gebruiken:

Als over een jaar of tien een groot aantal mensen een electrische 'plug-in' auto heeft, dan ontstaan er nieuwe mogelijkheden:

Je sluit je auto dan zodra je thuiskomt aan op het electriciteitsnet, maar deze begint NIET gelijk met opladen: de auto zoekt via internet contact met de electriciteitsleverancier en gaat dan bieden op de electriciteit die de leverancier beschikbaar stelt. Dat is een proces dat bliksemsnel afgehandeld kan worden (a la de miljoenen Google Adwords-veilingen die elke seconde gebeuren).

Het kan dan natuurlijk gebeuren dat je auto de veiling NIET wint en dat er nog even niet opgeladen kan worden, maar de auto kan daar op een slimme manier mee omgaan: als de accu nog bijna vol zit en het nog midden in de nacht is, dan kan hij tegen een hele lage prijs gaan bieden, terwijl als de accu bijna leeg is en de nacht al bijna voorbij is hij een hogere prijs zal gaan bieden.

Mijns inziens biedt dit twee belangrijke voordelen: ten eerste het kostenvoordeel voor de individuele consument, maar het biedt het ook voordelen omdat het electriciteitsgebruik van auto's zo kan varieren op basis van het aanbod: stel dat het harder gaat waaien in Noord-West-Europa, dan kan deze energie direct gebruikt worden voor het laden van de electrische auto's (de prijs van electriciteit daalt door het grotere aanbod, waardoor ook auto's die een laag bedrag geboden hebben hun bieding toegewezen krijgen).

En het werkt ook andersom: als het opeens windstil wordt (of als een grote gasgestookte centrale in de problemen komt), dan stijgt de electriciteitsprijs en zullen daardoor minder auto's hun bieding toegewezen krijgen.

Daardoor heb je uiteindelijk minder reserve-capaciteit nodig en neemt de stabiliteit van de electriciteitsvoorziening toe.

En datzelfde kun je natuurlijk behalve met auto's ook met andere dingen doen: denk bijvoorbeeld aan een airconditioning, die zou je 10% zachter kunnen laten draaien als de prijs hoger is (en weer 10% harder als de prijs een half uurtje later gedaald is). Dat zal het comfort van mensen nauwelijks beinvloeden (je CV-ketel brandt immers ook niet altijd op exact hetzelfde niveau), maar maakt weer een stukje van het gebruik afhankelijk van de prijs.

Geen opmerkingen:

Gerelateerde berichten