maandag, maart 21, 2011

Jan-Kees is er weer ingetrapt...

Ik was er al bang voor dat het zou gaan gebeuren, maar vanavond was het helaas ook zo in het nieuws.

De 'maatregelen om huizenkopers en de huizenmarkt te helpen', zijn omgebouwd naar maatregelen om de banken te helpen:

In de oude situatie konden mensen een aflossingsvrije-hypotheek nemen en die zelf naar eigen inzicht aflossen. De enige verdiensten van de bank waren dan de rente-betalingen.

Nu moeten mensen verplicht voor minimaal 50% een niet-aflossingsvrij deel nemen. Dat zou zo erg nog niet zijn als mensen dan een annuiteitenhypotheek zouden nemen, maar daar een perverse prikkel in het belastingsysteem doen ze dat niet, maar nemen ze een (spaar)polis waaraan de banken/verzekeraars 30 jaar lang scheppen met geld verdienen. Dus: de banken hebben net van Kees-Jan weer een hoop extra omzet gekregen.. (niet bedoeld denk ik, maar toch het resultaat van de onderhandeling).

Het belangrijke punt van het oorspronkelijke plan om binnen 7 jaar het top-deel van de top-hypotheek af te lossen is laten vallen, zodat de banken 30 jaar lang kunnen profiteren van de volledige hypotheeksom, niet alleen als lening waarop rente wordt betaald, maar belangrijker nog: als (spaar)polis waar ze enorme kosten op in rekening kunnen brengen.

Terwijl dit het eerste stapje naar een gezondmaking van het systeem had kunnen zijn, waarbij banken (en in mindere mate) huizenkopers van het staatsinfuus van het fiscale voordeel worden afgekoppeld.

De oplossing is zo simpel: dump het fiscale voordeel voor constructies die alleen maar bedoeld zijn om de belasting te tillen.

Dan kan de hypotheekrente-aftrek verder keurig in stand blijven, is het nadeel voor huizenkopers heel beperkt en zijn de banken en verzekeraars de enige die op de blaren moeten zitten, maar die moeten niet zeuren na alles wat ze de afgelopen 10 jaar hebben aangericht..

En in de kantlijn: was dit los van het voorgaande, nu niet eem prima gelegenheid geweest om de banken onder druk te zetten rondom hun ridicule opstelling rondom de particuliere erfpact? Dit was de gelegenheid geweest om in ruil voor een concessie van de overheid (die nog toch zijn gegeven) in elk geval de meest belachelijke zaken, zoals het weigeren van financiering aan mensen waarvan het huis op grond in erfpacht van de vereniging van eigenaar staat, uit de weg te ruimen.

Geen opmerkingen:

Gerelateerde berichten