maandag, maart 07, 2011

IceSave: Win-Win-Win: Nederland-IJsland-Milieu

Deze keer geen link met het internet, maar wel een advies richting onze minister van Financiën, Jan Kees de Jager:

Probeer out-of-the-box te denken in de 'clash' met IJsland over het IceSave-debacle.

Persoonlijk ben ik van mening dat de IJslandse President terecht, nog steeds bezwaren heeft tegen de voorgestelde deal. Die deal ademt namelijk uit al zijn poriën dat Nederland en IJsland een zero-sum game aan het spelen zouden zijn, terwijl dat absoluut niet zo hoeft te zijn. Ja, IJsland heeft een verplichting aan gegaan en moet die terugbetalen, maar nee, dat hoeft niet op deze platte manier.

Ik zou het als volgt doen:

De IJslandse-overheid richt een onderneming op die zich gaat bezighouden met de exploitatie van de geothermische energiebronnen waar IJsland rijk aan is. Nederland brengt haar claim jegens de IJslandse overheid in deze onderneming in. In ruil daarvoor ontvangt de Nederlandse overheid gedurende 25 jaar het recht om tegen kostprijs (dus nagenoeg niets) maximaal (bijv.) een half terawattuur per jaar aan electriciteit te kopen van deze onderneming.

Dit biedt iedereen voordelen:

- Nederland krijgt vele malen meer terug dan in de huidige overeenkomst
- IJsland krijgt een extra verdienpotentieel daardat zij ook aan anderen (tegen markttarief) stroom kan verkopen
- het milieu wint omdat er minder fossiele brandstoffen gebruikt worden

Dit alternatief is des te aantrekkelijker gezien het belangrijkste nadeel van de huidige overeenkomst:

- deze legt zo'n zware kapitaalsbelasting op IJsland dat er gerede twijfel kan zijn of het land deze uberhaupt op kan brengen

Of om het nog wat beeldender uit te drukken:

Jan Kees de Jager kan er enorm veel energie in steken om Olafur Grimmson er van te overtuigen dat hij de helft van de taart die hij in zijn koelkast heeft staan aan Jan Kees te geven, maar het zou veel slimmer zijn om tegen Olafur te zeggen dat hij de taart die in zijn koelkast staat helemaal zelf mag opeten, als hij binnen een half jaar een bakkersdiploma haalt en de komende 25 jaar elke 3 maanden een lekkere slagroomtaart in Den Haag komt afleveren!

Geen opmerkingen:

Gerelateerde berichten