woensdag, februari 17, 2010

Wat had Amsterdam met 700 Miljoen euro aan Internet-Architectuur kunnen doen...

Het blijkt toch heel moeilijk te zijn voor bestuurders om te zien hoe ons land en onze economie zich ontwikkelt en de rol die internet daarin speelt.

Waar ik zelf erg van sta te kijken is dat een stad als Amsterdam geen enkel besef heeft waar haar eigen krachten en zwakheden liggen: de stad geeft enorme hoeveelheden geld uit om ouderwetse fysieke infrastructuur aan te leggen, terwijl het investeren van datzelfde geld in de virtuele infrastructuur zoveel meer rendement zo opleveren.

Sterker nog: er wordt nu 700 miljoen euro (bijna een miljard) geinvesteerd waarvan het economisch rendement waarschijnlijk 0 (nul) euro is. Het idee is namelijk dat het voor Amsterdam van belang zou zijn om hele grote containerschepen te kunnen ontvangen. Daarvoor moet een sluis omgebouwd worden tegen de astronomische kosten van 700 miljoen euro (wat natuurlijk in de praktijk meer dan een miljard wordt, zie bijv. de Noord-Zuid-lijn).

Het compleet bizarre hieraan is dat er al eerder voor waanzinnig veel geld een containerhaven is aangelegd, maar niemand enige belangstelling bleek te hebben om met containers naar Amsterdam te komen! (en waarom zou je ook, want die zijn bestemd voor het Europese achterland en dat is vanuit Rotterdam, Antwerpen of Hamburg zoveel beter te bereiken dan vanuit Amsterdam).

Als al dat geld nu eens gestoken zou worden in bijvoorbeeld: opleidingen op het gebied van internet, media en vormgeving, gratis Wifi door de hele stad, incubators voor bedrijven op het gebied van internet en communicatie, wat zou je dan kunnen bereiken..

Dus geen geld investeren in een (vooraf al mislukte) poging om een laagwaardige en vervuilende bedrijfsactiviteit waar een paar euro verdiend wordt op het verplaatsen van spullen naar Amsterdam te halen, maar dat geld gebruiken om een silicon valley in de polder te creeeren, waarbij er schone bedrijfsactiviteiten zijn met een hoge toegevoegde waarde in een sector waarvan het belang in de komende jaren alleen maar toe zal nemen.

Geen opmerkingen:

Gerelateerde berichten