zondag, januari 25, 2009

SkyHook: GPS goes web 2.0

Het omslagartikel van de nieuwste editie van Wired gaat over GPS, of eigenlijk meer specifiek over alles wat je kunt doen met 'Location'.

Ik vond het een fascinerend artikel en ik ben ook helemaal overtuigd dat dit de volgende grote 'wave' in de DotCom-revolutie gaat worden.

Een simpel voorbeeld uit het artikel dat de kracht beschrijft: aan Twitter posts die je via je iPhone doet wordt automatisch de locatie toegevoegd waar de Twitteraar zich op dat moment bevindt. De auteur van het artikel zag ergens de gloed van vuur en vroeg zich af of hij zijn gezin moest evacueren (bosbrand?). Wat doe je dan: dan ga je naar Google en zoek je naar 'vuur'. Daar vond hij een Tweet van iemand nauwelijks een kilometer verderop die het vuur duidelijk kon zien, gelukkig voor de auteur toevallig aan de overkant van een rivier.

Wat heeft dit nu met Web 2.0 te maken?

Je hebt grofweg drie manieren waarop een PC of een telefoon kan bepalen waar iemand is:

- via GPS
- via triangulatie tussen GSM-masten
- via Wifi

Via Wifi? Ja: als je weet welke Wifinetwerken er in de buurt zijn, dan weet je bij benadering waar je bent. Op basis van dit principe heeft SkyHook een enorme database aangelegd met daarin de ID's en de GPS-positie van miljoenen Wifi netwerken.

Apple gebruikt deze technologie ook in haar iPhone en zelfs de iPod Touch ondersteunt deze technologie en is dus ook 'Location aware'.

Werkt het bij jou niet? Simpel: Ga naar deze webpagina op hun site en voeg je eigen netwerk toe. Zo bouwen we met elkaar een eenvoudige en goedkoop alternatief/aanvulling voor het dure GPS-satelliet netwerk. En: het werkt ook nog eens binnenshuis als je de horizon niet kunt zien.

Geen opmerkingen:

Gerelateerde berichten