zondag, juni 22, 2008

Eindexamens middelbare school op de Nederlandse Antillen

Middelbare school eindexamens op de Nederlandse Antillen: veel verder off-topic kun je niet gaan op een blog over Internet, maar toch zou deze posting er zonder het internet niet zijn gekomen:

In dit nieuwsbericht las ik iets over ouders op Curacao die een zaak hadden aangespannen tegens staatssecretaris Van Bijsterveldt omdat die hun kinderen verboden had om mee te doen aan het Centraal Schriftelijk Eindexamen.

Mijn eerste reactie was 'Huh, op (alle) scholen op de Nederlandse Antillen wordt toch precies hetzelfde examen afgenomen als in Nederland zelf?'

In mijn tijd (ik deed eindexamen VWO in 1990) was dat ook beslist zo: bij een aantal vakken was ik ruim voor het einde van de toegestane tijdsduur klaar met het examen, maar moest ik wachten met naar buiten gaan, totdat het examen op de Antillen begonnen was. Anders zou ik stiekem resultaten kunnen doorbellen o.i.d.

Wat doe je dan in het Internettijdperk? Je gaat Googelen en binnen een uurtje weet je precies hoe het zit:

Op de website van NRC Handelsblad kwam ik achter het bestaan van ETE. Ergens tussen 1990 en 2008 is kennelijk het ETE in het leven geroepen. Dat is een onderdeel van het Nederlands Antilliaanse ministerie van Onderwijs en maakt voor een aantal vakken eigen eindexamens. Voor Nederlands, Engels, Economie en de exacte vakken worden de 'gewone' Nederlandse examens gebruikt, voor de andere vakken maakt ETE examens.

De Nederlands Antilliaanse overheid heeft er dus kennelijk zelf voor gekozen om af te wijken van de 'gewone' Nederlands examens. Hoewel ik toch een wenkbrauw optrek als ik in een brief van staatssecretaris Bijsterveldt aan het Vespucci college op Curacao haar zie beweren dat het volgens de wet niet mogelijk zou zijn om examens op Curacao af te leggen. Is dat na 1990 dan illegaal gemaakt? En is daar bewust voor gekozen?

Hoe dan ook: het is een slechte zaak als op Nederlandse Antillen andere examens worden afgenomen dan in Nederland zelf: de aansluiting op vervolgonderwijs in Nederland wordt er zo niet makkelijker op (en het is in ieders belang dat die aansluiting optimaal is). En ik zie ook geen andere voordelen: waarom zou een eigen Antilliaans examen voor Spaans beter zijn?

Een lichtpuntje: binnenkort worden de Nederlandse Antillen opgeheven. En zullen in elk geval Bonaire, Saba en Sint Eustatius gewoon weer gebruik kunnen maken van het 'gewone' Nederlands eindexamen (immers: deze zullen waar mogelijk als elke andere Nederlandse gemeente behandeld gaan worden).

Een goede gelegenheid voor de bestuurders op met name Curacao om het ETE een andere bestemming te geven en gewoon weer gebruik te gaan maken van de 'gewone' eindexamens.

1 opmerking:

Niels H. Veldhuijzen zei

Uw stukje bevat veel uitspraken en vragen; maar veel onderbouwing daarvan is er niet te vinden. Zo vraagt u, bijvoorbeeld: waarom zou een eigen Antilliaans examen voor Spaans beter zijn? De tegenvraag is natuurlijk: waarom niet? Of bedoelt u te suggereren dat Antillianen geen examens kunnen ontwerpen?
Jammer dat u zomaar wat uitspraken doet, zonder ergens ook maar serieus te worden.

Gerelateerde berichten