zaterdag, februari 02, 2008

Waarom het nieuwe Zuid-Afrika niet werkt

Om de link met het onderwerp van dit blog te leggen: Ik was al een tijdje van plan om het programma 'Van Dis in Afrika' te bekijken. Natuurlijk betekent dat in 2008 niet meer dat je precies op het tijdstip dat de VPRO verzonnen heeft achter de TV gaat zitten. Dus neem je het op via de ingebouwde tv-gids van je digitale tuner met ingebouwde harddisk-recorder. En wanneer je dat een keertje vergeet, dan kun je de serie ook gewoon helemaal op het internet vinden.

Gisteren heb ik de eerste aflevering gezien. Daarbij viel mij een uitspraak van de schrijver André Brink op, waar Adriaan van Dis hem ontmoette op de boekenbeurs. Brink gaf aan dat hij teleurgesteld was in de ANC-kopstukken die in ballingschap spraken over grote idealen maar nu ze eenmaal aan de macht gekomen waren vooral bezig waren om zichzelf te verrijken.

In de serie schets van Dis komt (in elk geval in de eerste aflevering) een beeld naar voren van een het nieuwe Zuid-Afrika dat niet altijd even positief is.

Ik denk dat het eigenlijk niet zo verwonderlijk is dat het nieuwe Zuid-Afrika niet gebracht heeft wat ervan verwacht werd. De oorzaak is eenvoudig: feitelijk is er maar één partij, het ANC. Daardoor is er geen zelfreinigend vermogen.

Een land zal nooit succesvol zijn, als de uitgangspositie is dat er maar één partij de goede is en dat de positie daarvan nooit ter discussie kan staan, wat ook uit de daden van die partij mag spreken.

Mijn voorspelling: het gaat pas de goede kant op met Zuid-Afrika als er een krachtige tweede brede volkspartij komt, naast het ANC. Pas als mensen wat te kiezen hebben kan de politiek op haar daden worden aangesproken en dan pas heeft zij er belang bij om ook aan anderen dan zichzelf te denken.

Geen opmerkingen:

Gerelateerde berichten