zaterdag, januari 05, 2008

Geheugentips: actief herinneren is eenvoudiger dan je denkt

Natuurlijk wist ik al veel langer dat mijn hersenen (en die van jou) werken door een soort van activatiemechanisme van de neuronen (zenuwcellen in je hersenen). Maar ik had me nooit expliciet gerealiseerd dat dit ook hele praktische consequenties kan hebben voor het leven van alle dag:

Het zit namelijk zo: als je aan één ding denkt (zeg: de naam van de leuke hotelletje in Toscane afgelopen zomer), dan worden niet alleen de neuronen geactiveerd waarin de naam van dat hotelletje is opgeslagen, maar ook de neuronen die horen bij 'Italië, bij de lekkere espresso, van de fresco's in het dorpskerkje, etc. etc.

Andersom werkt het ook: als je denkt aan de fresco's in het dorpskerkje, dan wordt de naam van de lokale 'vino' automatisch ook geactiveerd.

Wat betekent dit in de praktijk? Je kunt jezelf helpen om beter te herinneren: kun je niet op de naam van een boek komen? Denk dan aan de omgeving waarin je het boek gelezen hebt, denk aan wat je weet van de schrijver, etc. De kans is heel erg groot dat de naam je dan toch te binnen schiet..

Geen opmerkingen:

Gerelateerde berichten