maandag, januari 07, 2008

Extern geheugen: knoop in je zakdoek maar dan beter

Het lijkt misschien alsof het geen 'echte' geheugentip is, maar de aloude wijsheid van de 'knoop in je zakdoek' is wel degelijk een voorbeeld van het soort tips wat ik eerder genoemd heb:

Op het moment dat je de knoop in je zakdoek legt en je de volgende dag de knoop in je zakdoek 'ontdekt', dan worden de neuronen waarin datgene wat je wilde onthouden geactiveerd en schiet je vaak te binnen wat je wilde onthouden.

'Knoop in je zakdoek' werkt dus absoluut en kan je ook in het digitale tijdperk nog steeds van dienst zijn, maar er zijn ook andere manieren waarop 'extern geheugen' je van dienst kan zijn, zelfs zonder dat je iets verandert, zoals het leggen van een knoop in je zakdoek.

Wees vooral niet bang om 'vals te spelen': het gaat erom dat je wat onthoudt, niet of je daar 'trucs' voor gebruikt.

Denk bijvoorbeeld aan het volgende: als je niet wilt vergeten om de planten water te geven als je thuiskomt, zorg dan dat de gieter op een andere plek staat waar hij je opvalt, bijvoorbeeld midden op het aanrecht, maar 'gewoon' op een andere, minder opvallende plaats kan ook al prima werken.

Dat is een voorbeeld waar de associatie heel direct is, maar het werkt ook subtieler: wil je bijvoorbeeld onthouden dat je de tandarts moet bellen en wil je dat je dit te binnen schiet op een tijdstip waarop je daadwerkelijk de tandarts kunt bellen (vaak alleen 's ochtends vroeg), leg dan bijvoorbeeld een leeg kauwgumpapiertje (kauwgum = slecht/goed voor je tanden = tandarts bellen) op je bureau. Het is dan het eerste wat je 's ochtends ziet en je vergeet absoluut niet meer om die tandarts te bellen!

En de allersubtielste variant: doe helemaal niks met briefjes of zo, maar leg mentaal de associatie tussen datgene wat je je op een bepaald tijdstip wilt herinneren en iets uit de omgeving waar je dan bent.

Om bij het voorbeeld van de tandarts te blijven: weet je dat je tijdens 'tandarts-beltijd' altijd tenminste twee keer bij de koffieautomaat bent, probeer dan een associatie te leggen tussen de tandarts en de koffieautomaat. Dat mag echt alles zijn, probeer bijvoorbeeld overeenkomsten te zien tussen een (wit) kopje en een tand die 20 keer vergroot is. Als je dan dat kopje pakt 's ochtends, dan denk je direct aan die tand en je pakt (hopelijk) de telefoon.

Misschien zeg je wel: maar ik kan toch ook gewoon een herinnering in mijn Outlook of mijn telefoon zetten: dat kan wel, maar dat werkt maar één keer: die link tussen het kopje en de tandarts doet het elke dag!

Geen opmerkingen:

Gerelateerde berichten