zondag, december 16, 2007

Nokia 6300 en iTunes

Een van de meest in het oog springende functies van mijn Nokia 6300 is de mogelijkheid om muziek af te spelen. Die muziek moet ergens vandaag komen. Mijn favoriete locatie om muziek te kopen is al jaren MSN Music. Helaas blijkt de muziek op MSN Music niet te spelen op mijn Nokia 6300.

Vandaar dat ik vandaag voor het eerst iTunes uitgeprobeerd heb. Om met de eindconclusie te beginnen: ik kan nu inderdaad iTunes muziek op mijn mobiel afspelen. Dus ik denk dat Apple met mij inderdaad een trouwe Microsoft klant heeft overgehaald om zijn muziek voortaan bij iTunes te kopen. Maar... helemaal van een leien dakje ging het ook niet en er zit ook een nadeel aan:

Als je een liedje koopt op iTunes dan wordt er een .M4A bestand op je computer gezet. Dat is het muziekformaat waar Apple gebruik van maakt. Als je via Nokia Music Manager dat bestand overzet naar je mobiel en het probeert af te spelen krijg je de melding 'Bestand beschadigd'. Als je goed oplet zie je ook dat het al misgaat als je het bestand importeert: Nokia Music Manager herkent alleen de titel van het liedje, de informatie over album en artiest worden niet overgenomen.

Wat is dan nu de oplossing? Vóórdat je het liedje importeert in Nokia Music Manager doe je eerst het volgende in iTune: klik met je rechtermuistoets op het liedje en kies voor 'Selectie converteren naar AAC'. Er wordt dan een kopie van het besatnd gemaakt met een iets lagere kwaliteit (128kps i.p.v. 256kps). Dat gaat ten koste van de geluidskwaliteit, maar... op een mobiel is het kwaliteitsverschil absoluut niet te horen. Voor mobiel gebruik is 128kps meer dan voldoende. Overigens: je hoeft niet bang te zijn dat de geluidskwaliteit op je PC of via een gebrandde CD ook minder wordt: het oorspronkelijke bestand in 256kps kwaliteit blijft gewoon bewaard.

Dus: Ik maak vanaf nu gebruik van iTunes, vanwege dit voordeel en vanwege nog een paar andere, daarover later meer.

Geen opmerkingen:

Gerelateerde berichten