zaterdag, december 01, 2007

Geheugentips: de basis

Of je nu jong of oud bent, vergeetachtig bent, of een nóg beter geheugen wilt krijgen, het is allereerst van belang om in grote lijnen een idee te hebben hoe ons geheugen functioneert.

Om te beginnen wil ik even stilstaan bij het begrip 'herinneren': dat kan namelijk twee dingen betekenen: het 'herkennings-herinneren' (als je iemand ziet die je lang niet gezien hebt, dan weet je 'die ken ik' ) en het 'actief-herinneren' (je weet niet alleen dat je iemand kent, maar je weet ook iemands náám! Da's handig en voorkomt lastige situaties!).

Als ik het over geheugentips heb, dan zijn dat tips voor het 'actief herinneren'.

Dat vastgesteld hebbende: hoe werkt ons geheugen in grote lijnen?

Het belangrijkste om je te realiseren is dat ons geheugen geen ladenkast is met allerlei vakjes waar je herinnering in kunt stoppen en er weer uit kunt halen door de lade open te doen.

Integendeel: ons geheugen is niet gestructureerd, beschikt niet over vakjes. Ons geheugen is een groot bak met kralen die op allerlei manieren aan elkaar geknoopt worden. Een nieuwe herinnering bestaat dan vaak uit een touwtje dat bestaande kralen aan elkaar rijgt. Een nieuwe combinatie van kralen die al lang in je geheugen aanwezig waren.

Als je dat in je achterhoofd houdt, dan begrijp je ook beter waarom sommige van de onderstaande tips ook daadwerkelijk functioneren: het wordt dan bijvoorbeeld logisch als je de 'kraal' van iemands naam je niet te binnenschiet, dat het helpt om de kraal van de school waar je iemand hebt leren kennen naar boven te trekken, dan komt de kraal die voor de naam staat vanzelf mee.

Geen opmerkingen:

Gerelateerde berichten